Taalwerkplaats Nieuw-Amsterdam

 

 

Vernieuwde website www.taalwerkplaatsdrenthe.nl

Naast een nieuwe blog over de activiteiten van de Taalwerkplaats in Nieuw-Amsterdam, die gerund wordt door vrijwilligster Ineke van Gemert, is ook de Officiële site van de Stichting Taalwerkplaats Drenthe van een nieuw jasje voorzien.

Sinds de verschillende subsidiekranen zijn dicht gedraaid wordt er meer inventiviteit gevraagd van stichtingen en verenigingen – op zich niet geheel  ten onrechte!

Gevolg….meer werk maken van de sociale media. Leuk, als je dan mensen binnen je club die daar verstand van hebben en ook beschikken over voldoende tijd. Men onderschat nogal eens wat voor een tijd er gaat zitten in het actueel houden van een site of blog. De blog is te vinden op het volgende adres: http://detaalwerkplaats.wordpress.com/

Overigens is er ook sprake van een Facebook over de taalwerkplaats onder: https://www.facebook.com/groups/307224846005201/

Aan de Taalwerkplaats zal het dus niet liggen…..Komt allen. Er is altijd wat voor jou!

Mart Brok namens bestuur en vrijwilligers.

vensters 3

1

Voor het eerst in Drenthe: oudejaarsconference in dichtvorm

In Middelburg is het al zeven jaar een traditie, in Nieuw-Amsterdam doen ze het nu voor het eerst:  de dichters Ko de Laat en Coenraedt van Meerenburgh verzorgen op 28 december een oudejaarsconference in dichtvorm. In hun programma ‘Het jaar rond in 52 snelsonnetten’ brengen zij een compilatie van de actuele gedichten die ze afgelopen jaar publiceerden op gedichten.nl.

 

Het programma van De Laat en Van Meerenburgh is voor zover bekend de enige oudejaarsconference in dichtvorm.

De thema’s van de snelsonnetten variëren van wereldleed tot obscure komkommernieuwtjes. De gedichten zorgen de ene keer voor directe herkenning, de andere keer voor een ‘oh ja’-gevoel.

Ko de Laat is een meervoudig bekroonde dichter met een lange staat van dienst.

In het Drentse is hij geen onbekende. Hij was te zien op alle edities van het legendarische Open Dicht  te Schoonoord, waar hij tot festivaldichter werd uitgeroepen. Ook was hij verschillende malen te gast in de Taalwerkplaats. Dit jaar publiceerde hij in de dichtbundel ‘Drenthe is best mooi (op Google Maps)’ . Hij trad dit jaar tevens op tijdens Nazomerzinnen in Zuidlaren.

Voorts werd De Laat dit jaar vijfde in het sterke deelnemersveld van de Willem Wilmink Dichtwedstrijd. Bovendien waren deze zomer gedichten van Ko de Laat zeven weken achtereen te horen in verschillende programma’s op Radio 1.

Coenraedt van Meerenburgh is eveneens een meervoudig bekroonde dichter. Dit jaar won hij voor de tweede maal de dichtwedstrijd van De Raadselige Roos, waar hij eerder ook al tweede, derde en publieksprijswinnaar werd. Tevens werd hij derde bij de Culturele Centrale Boontje Poëzieprijs. Gedichten van Van Meerenburgh werden dit jaar gepubliceerd in het tijdschrift Ballustrada en een schoolboek voor VWO-scholieren.

                                                                                      Volg voortaan ook deze BLOG:

 http://dehondsrug.wordpress.com

 

HERFSTAVOND IN DE TAALWERKPLAATS MET EEN MINSTREEL EN VELE ANDEREN.

24-10-2014 (8)

Vrijdagavond jongstleden, op 24 oktober, kwamen de liefhebbers van een stevig partijtje taalkunst weer knus bijeen in het theater van de Taalwerkplaats.
Zoals gewoonlijk -en zoals het hoort- werden de gasten hartelijk verwelkomd door Mart Brok, die meteen van wal stak met een gedicht, dat al een jaar lang op een voordracht had gewacht. Herfst is herfst en dat komt elk jaar op hetzelfde neer. Het vallen der bladeren en de stormen komen soms vroeger, soms later. Tot nu toe mogen we dit jaar niet mopperen. Toch was er weerstand tegen die herfstgevoelens. Mart had een oud gedicht genomen, Roelof Vos begon liever meteen aan de kersttijd en Ineke van Gemert sprak in overdrachtelijke zin over de herfst van het leven, die voor haar spoedig zal aanbreken.

24-10-2014 (18)

Henk Bogaard bracht als eerste een vrolijke noot te berde met zijn komische teksten en dubbelzinnige liedjes.
Cobi de Jonge had een paar sfeervolle gedichten, die muzikaal werden ondersteund door Karin van der Veur op de trekharmonica.

24-10-2014 (17)
Ook liet Karin enkele van haar eigen composities horen, wat bijzonder werd toegejuicht, met name door Irma Overweg, die terecht opmerkte, dat de

Stichting Taalwerkplaats Drenthe “viert” Eerste Lustrum

 Op 14 oktober 2009 passeerde de acte van oprichting Notaris Vrielink in Nieuw-Amsterdam.
Dat houdt dus in dat de Taalwerkplaats op 14 oktober vijf jaar bestaat!

Er is veel gebeurd in al die jaren.
Van een simpel aantal optredens per seizoen
is de Taalwerkplaats uitgegroeid tot een bedrijvig activiteitencentrum.

Naast de optredens worden er inmiddels een aantal taalcursussen gegeven.
Promens Care oefent er twee dagen per week theater en muziek met  hun pupillen.
Twee maal in de maand komen aspirant-auteurs bij elkaar in het “Schrijverscafé”.
En sinds kort is er ook een ambachtelijke boekbinderij in het complex.
Het Taalwerk Collectief zorgt voor gastoptredens in de regio.

Dit alles is mogelijk dankzij de grote inzet van Mart Brok
en een aantal toegewijde vrijwilligers.

In de theaterruimte kunt u nog tot eind november de bijzondere expositie
van schilderijen door de Haagse kunstenaar Ed Flier bezoeken:

‘OOG IN OOG MET ONS DIERENRIJK’

 

 

 

 

Zondag 26 april

14.00 tot 16.00 uur

Dag van de beperking

Optreden Swinging Dogs

Cabaretgroep Promens Care

 

Informatie: www.taalwerkplaatsdrenthe.nl

0591-564303

Zijtak OZ 66  7833AP  Nieuw-Amsterdam