Video’s

DE GOOT
http://www.youtube.com/watch?v=TsWk00TjJ_s

Het filmpje ‘de goot’ is de winnende inzending van de Meander Videowedstrijd. Bij deze wedstrijd werden dichters uitgedaagd een voordracht uit eigen werk op film vast te leggen. Tekst en voordracht in het filmpje zijn van Mart Brok, muziek en beeld van Ben Kleyn.

Voor fotograaf Ben Kleyn (Rotterdam, 1962) was ‘de goot’ het eerste uitstapje naar het fenomeen film. ”Gewoon doen, dacht ïk, en mijn fotografisch oog gebruiken.” Kleyn koos Mart Brok uit om samen te werken, omdat deze dichter volgens hem altijd openstaat voor nieuwe ideeën.
Mart Brok (Breda, 1945) was leraar tekenen, handvaardigheid en dramatische expressie, en vervolgens regisseur, acteur en tekstschrijver. Hij richtte theatergroepen op in de omgeving van Amsterdam. In 1999 vertrok hij naar Drenthe, waar hij zich bezighoudt met schrijven, en vooral met dichten.
“Optreden met poëzie is mijn lust en mijn leven,” zegt hij. “Ik schrijf mijn hele leven al gedichten, deed vaak mee aan wedstrijden en behaalde prijzen. Maar pas sinds 2005 ben ik gericht met poëzie bezig, omdat ik hier in Drenthe niet zoveel kan met theater.” Brok was stadsdichter van Coevorden, daarnaast is hij initiatiefnemer van de Taalwerkplaats Drenthe en voorzitter van de gelijknamige stichting in Nieuw-Amsterdam. Ook treedt hij geregeld op in heel Nederland en Vlaanderen, samen met gitarist-componist Harm Bos uit Erica.
“Nee, naast filmen is ook muziek maken geen dagelijkse bezigheid voor mij”, zegt Kleyn. “Het gevoel dat ik bij het gedicht kreeg, heb ik proberen over te brengen met klanken. Verder doe ik niks met muziek.” En hoewel Brok theaterervaring heeft, staat deze dichter evenmin dagelijks voor de camera. Maar daar komt nu welicht verandering in. Kleyn: ”Er komen zeker meer filmpjes en die moeten veel beter. Al doende leert men, niet waar.”

IK SPIEGEL DE ZEE
http://www.youtube.com/watch?v=-49_1nKOpdA
WINTERGROET

Nachtbraken deel 1